Opruimhulp voor senioren

Als u wat ouder bent, dan kan opruimen veel energie kosten. Kinderen of andere dierbaren willen u wel helpen, maar hebben vaak al een overvol leven en zijn zelf al meer dan druk met werk en gezin. Voor kinderen is het vaak een uitkomst en een fijne oplossing als er iemand is die kan helpen met het opruimen en uitzoeken van spullen bij hun ouder(s).

Misschien gaat u kleiner wonen en moeten er nog veel spullen uitgezocht worden; wat gaat er mee en wat niet? Ook kan het zijn dat u het geen prettig idee vindt als uw kinderen of dierbaren al uw spullen nog moeten gaan sorteren en opruimen als u er straks niet meer bent. Misschien niet iets waar u graag bij stilstaat, maar ondertussen geeft het wel veel rust als uw huis op orde is. Bovendien voelt het fijner in een opgeruimd huis, is de kans op vallen minder groot en kunt u alles makkelijker vinden.

Woning opruimen – waar moet ik beginnen?

Het sluipt er vaak in, geleidelijk aan verzamelen we steeds meer spullen. Daardoor wordt het vol in huis. In overvolle kasten en ruimtes raakt u het overzicht kwijt en weet u niet meer waar en hoe u moet beginnen met opruimen.

Misschien lukt het u nog wel om het huis enigszins opgeruimd te houden, maar komt u steeds maar niet toe aan die trapkast, de zolder, de kelder of de uitpuilende kledingkast die u zo graag netjes en georganiseerd zou willen hebben. Eigenlijk zou u graag alles goed uitgezocht willen hebben. Het ontbreekt u alleen aan moed om te beginnen met opruimen en u weet niet goed waar en hoe te beginnen…

opruimen en organiseren

Hulp bij het opruimen en organiseren

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Thuishulp Midden-Brabant kan u helpen om weer orde in uw leven te krijgen. Natuurlijk is het spannend om iemand die u (nog) niet kent in uw huis te laten, maar wij helpen u graag. 

Samen bespreken wij uw wensen, maken een plan van aanpak en gaan aan de slag. U bent altijd degene die met opruimen beslist wat er weg mag, wat er mag blijven en wat eventueel naar een ander mag. Wij helpen u met keuzes maken, opruimen en herinrichten van uw kamer, zolder, garage, schuur, keuken, kasten zodat u weer rust en ruimte ervaart in uw huis.

Dit doen we op een manier die voor u goed werkt en blijft werken. Als het u even te veel wordt, dan nemen we daar de tijd voor omdat we opruimen in uw tempo. Het hebben van structuur is erg belangrijk. Wij helpen u om meer structuur aan te brengen in uw huishouden zodat u weer lekkerder in uw vel zit. Door te ordenen en nieuwe opbergplekken te creëren, wordt opruimen gemakkelijker en gaat schoonmaken sneller. Dit geeft u meer controle op uw leven en zorgt ervoor dat u zelf weer de regie in handen heeft. 

Hiermee kunnen wij u helpen:

 • De ruimten in uw huis worden slim benut en er ontstaat overzicht. Dat geldt ook voor kasten, lades en dergelijke;
 • Daardoor zijn uw spullen snel terug te vinden en makkelijk bereikbaar. Ze zijn goed gerubriceerd en liggen op een logische plek;
 • Gevaarlijke situaties worden hierdoor ook voorkomen. Niet meer bukken of reiken naar spullen die u vaak gebruikt, maar ze zijn direct voorhanden;
 • Uw kleding overzichtelijk en logisch gerangschikt in kasten en lades;
 • Overbodige spullen zijn weggedaan (denk hierbij ook aan weggeven aan iemand die het goed kan gebruiken of aan de Kringloopwinkel);
 • Uw administratie en uw papieren zijn keurig geordend. U heeft het overzicht weer terug en dat geeft u een rustig gevoel.

Het uiteindelijke doel is dat u overzicht en rust krijgt, waardoor u zich thuis weer prettig voelt. Uw spullen hebben een logische, vaste plek, uw administratie is geordend en de ruimtes in uw huis zijn optimaal benut.

Senioren-verhuizen

Hulp bij verhuizing

Een verhuizing of woning ontruimen is vaak niet eenvoudig. Bent u al wat ouder, minder goed ter been of zijn de kinderen wellicht te druk met werk of gezin, dan is het voor uzelf misschien allemaal wat te veel. Gaat u verhuizen naar een andere woning, dan is het fijn als u iemand heeft die u hierbij kan helpen.

Een woning opruimen klinkt simpel, maar daar komen toch veel zaken bij kijken die tijd en energie kosten. Ten eerste heeft u te maken met de inboedel. Een deel daarvan is van emotionele of financiële waarde of kan worden hergebruikt door familie of vrienden. Het selecteren van deze waardevolle inboedel is van groot belang. Daarna blijven er nog spullen over. Een deel daarvan kunt u overdragen aan bijvoorbeeld een stichting, zodat het toch een goede bestemming krijgt. Het niet-bruikbare deel moet op milieuvriendelijke wijze worden verwerkt. Dan krijgt u nog te maken met oplevering van de woning, waarbij schoonmaak, demontage en herstelwerkzaamheden moeten worden gedaan. Is dit teveel hooi op uw vork? Laat u dan door ons bijstaan. Dat bespaart tijd, maar met name energie en zorgen! Bij Thuiszorg Midden-Brabant bent u aan het juiste adres.

6 opruimtips voor senioren

 • Geef dierbare spulletjes juist nú weg. Dan ziet u hoeveel plezier anderen ervan hebben;
 • Bedenk: alles wat u het afgelopen jaar niet heeft gebruikt, heeft u blijkbaar niet nodig;
 • Lastig om iets weg te doen? Maak er dan een foto van. Na het opruimen maakt u van de foto’s een collage die u een mooi plekje in uw nieuwe huis kunt geven. Zo heeft u uw dierbare herinneringen nog steeds bij de hand. Wedden dat u er dan vaker van geniet?
 • Heeft u kleinkinderen? Maak dan voor ieder kleinkind een doos met persoonlijke spulletjes van u. Kettingen, kleding, foto’s, boeken: een mooie herinnering aan opa en oma én leuk om verhalen over te vertellen!
 • Zorg voor een stok achter de deur: vertel iedereen dat u gaat opruimen en nodig ze uit om uw overbodige spullen of meubels te komen ophalen. Vaak willen ze dan ook wel even helpen met sorteren…;
 • Niet leuk om te horen, maar wel de waarheid: als u overlijdt, moeten uw kinderen alles opruimen als u niets doet. Daar zitten ze dan meestal echt niet op te wachten. Het is emotioneel en kost ze dan tijd die ze waarschijnlijk liever aan iets anders besteden.
Seniorenhulp verhuizing

Laatste opruimtip: vraag om hulp

Komt u er niet toe door uw gezondheid of vindt u opruimen toch te lastig? Zorg dan voor hulp bij opruimen en organiseren. Anderen vinden het vaak fijn om u te helpen. Heeft u niet veel mensen om u heen of wilt u daar liever geen beroep op doen? Dan kunnen wij u helpen!

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan hieronder in op onze GRATIS nieuwsbrief om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik hieronder dan op één van de Social media buttons. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk delen.