Hulpmiddelen maken uw leven makkelijker én veiliger

Wordt u een dagje ouder of heeft u een ziekte of beperking en woont u zelfstandig? Dan heeft u misschien behoefte aan hulpmiddelen. Zorghulpmiddelen kunnen uw leven dan misschien wat makkelijker of veiliger maken. Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen voor verschillende situaties.

Misschien ondervindt u problemen bij het huishouden, persoonlijke verzorging of met communiceren. Misschien bent u minder mobiel dan u wilt of hebt u moeite uw hobby’s te blijven uitoefenen. Herkenbaar?

Onafhankelijke informatie over zorghulpmiddelen

Er zijn gelukkig honderden hulpmiddelen die u kunnen helpen, maar misschien ook wel net zoveel winkels en organisaties waar hulpmiddelen verkrijgbaar zijn. Waar begint u en wat heeft u nodig? Om iets te kiezen dat bij u past, heeft u eerlijke informatie nodig. Onafhankelijk en betrouwbaar. Die informatie vindt u op de website www.hulpmiddelenwijzer.nl.

Hulpmiddelenwijzer.nl heeft geen commercieel belang. Ze hebben meer dan 500 hulpmiddelen die ze op overzichtelijke wijze presenteren. Ze vertellen u wat het is, waarvoor u het kunt gebruiken, hoe het zit met vergoedingen en welke varianten er zijn. Voor sommige hulpmiddelen bieden ze praktische keuzenhulpen aan! Kortom, zij geven u alle informatie die handig is als u de aanschaf van een hulpmiddel overweegt. Zo maakt u eenvoudig de juiste keuze.

De Hulpmiddelenwijzer is ontwikkeld door Vilans in opdracht van het ministerie van VWS.

Hulpmiddelen voor senioren

Over vilan

Vilans is het landelijke kenniscentrum voor de langdurende zorg. Ze ontwikkelen nieuwe, praktijkgerichte kennis en ze helpen zorgorganisaties die kennis toe te passen in de praktijk. Dat doen zij samen met professionals, bestuurders, beleidsmakers, managers en cliënten. Zo houden ze de zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken efficiënt, betaalbaar én van goede kwaliteit. Meer informatie vindt u op www.vilans.nl.

Advies over hulpmiddelen

Op Hulpmiddelenwijzer.nl kunt u veel informatie over een specifiek hulpmiddel vinden en daardoor hopelijk een juiste keuze maken. Het is echter verstandig om van te voren advies in te winnen bij een deskundige. Bijvoorbeeld een ergotherapeut of revalidatiearts. Of vraag uw huisarts om meer informatie.

Van belang is dat u weet welk hulpmiddel in uw situatie geschikt of aan te bevelen is? Is dat helemaal helder, dan gaat u vervolgens op zoek naar het juiste product.

Kwaliteit van hulpmiddelen

Voor hulpmiddelen bestaan verschillende keurmerken. Controleer of een hulpmiddel een keurmerk heeft. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) geeft eerlijk en deskundig advies.

Lees op register NKH welke leveranciers dit keurmerk hebben.

Daarnaast kunt op de website langer thuis in thuis onafhankelijke aankoopgidsen voor de aanschaf van hulpmiddelen vinden.

Vergoeding van hulpmiddelen

Heeft u een hulpmiddel altijd of voor een langere tijd nodig? Dan vergoedt UWV, uw gemeente of uw zorgverzekering deze meestal. Waar u terecht kunt voor de vergoeding is afhankelijk van het soort hulpmiddel. En wat voor u het beste is.

Meer informatie vindt u op de Keuzehulp vergoeding hulpmiddelen van Vilans.

Let op: Vraag een hulpmiddel eerst aan en koop het pas daarna. Anders krijgt u mogelijk geen vergoeding.

Handige links:

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan hieronder in op onze GRATIS nieuwsbrief om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik hieronder dan op één van de Social media buttons. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk delen.